Datadriven analys som verktyg i riskbedömning och bekämpning av ekobrott

I en värld där digitaliseringen ständigt förändrar spelplanen är det viktigare än någonsin att vara rustad mot ekobrott och tvivelaktiga affärsrelationer. Men med digitaliseringen kommer också möjligheter, och företag kan på smarta sätt skydda sig mot oseriösa och kriminella aktörer – samtidigt som de också minskar de egna affärsriskerna.

I den digitala eran svänger det snabbt och det gäller att hänga med i utvecklingen. Inte enbart för att vara uppdaterad, utan också för att företag bättre kan skydda sig när det kommer till oseriösa aktörer. Men ju smartare samhället blir, desto smartare blir också de brott samhället och dess invånare utsätts för. Från enkla bedrägerier till komplexa nätverk av penningtvätt och korruption, är det en utmaning att bekämpa ekonomiska brott i vår ständigt föränderliga värld. Stefan Lundberg är ekobrottsexpert, jurist inom brottsförebyggande arbete på Nationellt Bedrägericentrum och en av upphovsmakarna till Ekobrottsmyndighetens checklista ‘Vet du vem du gör affärer med?’.

"Ekobrott och bedrägerier är en utmaning för oss som samhälle. Genom att förstå historien och de olika metoderna som används av brottslingar kan vi bättre rusta oss för att bekämpa dessa brott. Med digitaliseringen har det blivit svårare att utreda brotten och det blir alltmer viktigt att öka medvetenheten och utbilda om riskerna. Även företag behöver idag ta sitt ansvar,” säger Stefan Lundberg.

Digitaliseringens påverkan på ekobrott

Stefan Lundberg har lång erfarenhet och kunskap om utvecklingen av ekobrott sedan digitaliseringens framväxt. Det gäller allt från digitaliseringens påverkan på banksektorn runt 2006, när det blev vanligare att utföra bankaffärer digitalt i stället för på det fysiska bankkontoret vilket innebar ett uppsving av bedrägerier, till dagens globala cyberbrottslighet. 2018 minskade i stället antalet bedrägerier avsevärt. Något som kan härledas till EU-direktivet PSD2 som innebar att tvåfaktorsautentisering blev allt vanligare. Denna utveckling bidrog i sin tur till framväxten av telefonbedrägerier som vi ser i dag.

“Vi står inför en snabbt föränderlig brottsmiljö och behovet av att anpassa sig till nya hot och metoder har aldrig varit större. Bedragarna är väldigt duktiga på att förflytta sig med samhället, och de är bra på omvärldsbevakning. Nu ser vi att bedrägerierna, inklusive just kortbedrägerier, ökar igen efter minskningen 2018,” säger Stefan Lundberg. 

Det är också viktigt att samarbeta över landsgränser och mellan organisationer för att effektivt bekämpa den ökande internationella ekonomiska brottsligheten.

"Vi ser en tydlig trend mot mer sofistikerade och gränsöverskridande brottsliga nätverk. Digitaliseringen har inte bara öppnat upp nya möjligheter att begå ekobrott utan har också ökat komplexiteten för polis och myndigheter att spåra och bekämpa dessa brott," säger Stefan Lundberg.

Företag används för att begå brott

Särskilt inom välfärdssektorn används företag ofta som verktyg för att begå brott. Bolag utnyttjas systematiskt för att undvika skatter och avgifter, och för att göra stora transaktioner mindre misstänkta. En av de största utmaningarna är att identifiera huvudmännen bakom ekobrotten, eftersom de ofta döljer sig bakom så kallade målvakter eller bulvaner. Det är också avgörande att förstå roller som specialister och möjliggörare. Dessa individer, ofta med expertkunskaper inom IT, ekonomi och juridik, underlättar genom att tillhandahålla kunskap och resurser åt bedragarna.

"Ekobrottslighet är inte begränsad till specifika yrkesgrupper utan kan förekomma inom olika sektorer, inklusive bankväsendet, den offentliga sektorn och advokatyrket. När det gäller lagstiftning och brottsbekämpning behövs förbättringar. Företag skapar en distans till brottet och gör det svårare att upptäcka. Vi ser också en växande roll av penningmålvakter och vi måste bekämpa deras verksamhet för att förhindra penningtvätt. De varierar mycket i sin karaktär och det har blivit svårare att identifiera dem,” säger Stefan Lundberg.

Ekobrottsmyndighetens checklista

Då företag ofta används som verktyg inom ekonomisk brottslighet är det av vikt att ha god kännedom om vem eller vilka man gör affärer med. För att undvika oseriösa aktörer kan bolag till exempel utgå från Ekobrottsmyndighetens checklista

“Det är viktigt för bolag att arbeta strukturerat med detta och checklistan kan vara till hjälp. Den är uppdelad på bolag och företrädare och man analyserar olika varningssignaler för att identifiera oseriösa aktörer. Exempelvis kan det gälla ett nystartat företag som gör frekventa adressändringar. Det gör att man bör titta extra på just det bolaget,” säger Stefan Lundberg. 

Framtiden är datadriven

Genom att kombinera olika databaser och analysera data på djupet kan digitala tjänster hjälpa företag att förutse potentiella risker och analysera varningssignalerna från Ekobrottsmyndighetens checklista på ett mer effektivt sätt. 

“Checklistan är omfattande, med all rätt, och ett sätt att effektivisera processen är att arbeta mer digitalt,” säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Genom att implementera datadriven analys kan företag snabbt och noggrant identifiera varningstecken för potentiellt oseriösa affärsrelationer. Företag kan på så sätt automatisera och strömlinjeforma granskningen av de olika punkterna i checklistan. 

“Att ta tillvara på teknikens möjligheter gör att företag kan skapa en optimal process för att säkerställa att de följer checklistans riktlinjer. Det gör det möjligt att effektivt och proaktivt identifiera och undvika dessa aktörer, vilket minskar risken för ekonomisk brottslighet och att skada företagets rykte och förtroende,” säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Det finns ett behov att investera mer i teknologiska lösningar och ett ökat samarbete mellan företag och myndigheter för att skapa en tryggare och mer pålitlig affärsmiljö för alla parter. Datadrivna beslut är en del av framtiden inom både ekobrottsbekämpning och affärsrelationer.

"I en tid där informationsflödet ökar exponentiellt, blir datadriven analys alltmer avgörande. Genom att utnyttja teknologi och analysverktyg kan företag skapa en stark nulägesbild och identifiera potentiella risker i realtid, något som inte varit möjligt tidigare," säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

"Genom att korsa olika datapunkter kan vi med stor sannolikhet underlätta i att bekämpa ekobrott. Med Ekobrottsmyndighetens checklista som bas kan vi med enkla datapunkter ge indikationer och bedöma lämpligheten att exempelvis göra affärer med en ny kund. Utmaningen ligger i att fullt ut använda insikterna som kommer med att arbeta datadrivet," säger Pontus Holmberg, produkt- och innovationschef på Roaring.

Stefan Lundberg, brottsförebyggare på polisens bedrägericentrum NBC och tidigare chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten. Foto: Jörgen Brennicke.

Läs artikeln hos Aktuell Säkerhet


Roaring, etablerat 2016, är ledande inom automatiserade kund- och leverantörskontroller med fokus på att minimera affärsrisker. Genom smidig tillgång till affärskritisk information säkerställer Roaring regelefterlevnad och stärker organisationers riskbedömningar – och kan samtidigt bidra till en sömlös onboarding av nya kunder. Allt för en värld utan tidskrävande, frustrerande och onödigt komplicerade affärskritiska processer. 

Roaring rankas som det 14:e snabbast växande teknikföretaget i Sverige enligt Deloitte Sweden Technology Fast 50. Under det senaste räkenskapsåret växte Roaring med nära 50% och målet är en ännu snabbare tillväxt nästkommande år. Roarings huvudkontor ligger i Danderyd, Stockholm.

För mer information, vänligen kontakta:
Sandra Siljestedt
sandra@roaring.io
+46 707-42 42 98

Previous
Previous

Roaring lanserar Open Banking API – “Stora möjligheter för hela samhällets finansiella digitalisering”

Next
Next

Roaring välkomnar Patrik Attemark som ny styrelseordförande